четвер, 3 листопада 2011 р.

Московські попи-бариги все тугіше набивають капшук

За повідомленнями російських ЗМІ, щоб керувати грошовими потоками РПЦ, церквою, а насправді бізнес-корпорацією, створений власний Центр інвестиційних програм. Олена Шульгина, голова правління Центру, пояснює:

«Це зроблено з благословення патріарха для здійснення економічних програм російської православної церкви у сфері сільськогосподарського і готельного бізнесу. Першим проектом стане будівництво масштабного готельно-житлово-офісного комплексу в Твері — вартістю 10 мільйонів американських доларів. У трохи меншу суму обійдеться облаштування Боголюбовського лугу під Владимиром.

Досвід успішного хостельера в бізнес-корпорації РПЦ вже є. Крім дрібних паломницьких притулків, у 1991 році у Свято-Даниловому монастирі в Москві був відкритий готель «Даниловський» — нескромна п'ятиповерхівка з сотнею номерів класу люкс-напівлюкс і трьома апартаментами. З переваг, окрім «низької» ціни майже у 200 баксів за ніч, в «Даниловській» мені розписали шикарний ресторан з баром, більярд і дві комфортабельні сауни.

Окрім готелів, РПЦ доводиться керувати сотнями малих і середніх підприємств по всій країні. Йдеться не тільки про церковні лавки і свічні заводики. Ще у 90-х далекосхідні єпархії добилися від місцевих влад пільгових квот на вилов краба і лосося і зайнялися з Божою допомогою рибним промислом. Тоді ж бізнес-корпорація РПЦ стала одним з творців АТ «Міжнародне економічне співтовариство» (МЕС), яке незабаром захопилося експортом нафти і нафтопродуктів, приносячи по два з половиною мільярди доларів прибутку на рік.

А коли в Катеринбургу православні опозиціонери збунтувалися проти спроб єпископа-бариги поставити під контроль фінансові потоки ювелірної фабрики, що належала одному з монастирів, вони розтрубили «миру», що єпархіальне управління за місяць виставки однієї з «гастролюючих» святинь якимсь дивом зрубало близько 130 тисяч доларів. Ось вже півтора роки в храмах Санкт-Петербурга звучать проникливі слова на адресу ОСАГО і однієї з відомих страхових компанії, що продає поліси цивільного автострахування.

— Це наш спільний довгостроковий проект з Російською православною церквою. За бажанням людей, які купують в нас поліси, їхні імена заносяться в спеціальні списки, які ми передаємо в церкви для молебнів за здоров'я застрахованих, — зізналися в компанії. Але озвучити розмір богоугодної допомоги відмовилися.

Захисники прав споживачів скаржаться, що церква створила найбільшу в країні мережу «нелегального збуту золотих і срібних виробів». Ще нещодавно бізнес-корпорація РПЦ могла ввозити безмитно в країну спиртне і сигарети. Але й сьогодні пільг в московських попів не менше.

Якщо конкретно: бізнес-корпорація під брендом РПЦ (повністю або частково) звільнена від сплати податку на прибуток, транспорт, майно, землю».




Немає коментарів :

Дописати коментар