середу, 16 липня 2014 р.

Московські попи на Тернопільщині не впускають українців до церкви


Мешканці села Новостав, що на Тернопільщині, вирішили змінити підпорядкування своєї церкви, перейшовши з УПЦ (Московського патріархату) до Української православної церкви Київського патріархату. Люди уже зібрали підписи і зареєстрували в обласній держадміністрації новий статут релігійної громади. Однак представники проросійської церкви не здаються. До невеличкого села все частіше навідуються наставники з УПЦ Московського патріархату.

Про це йдеться у сюжеті журналіста перших західноукраїнських новин «Огляд дня» на телеканалі ZIK Надії Березок.

У селі Новостав, як і в більшості сіл Кременецького району, церква – православна і підпорядкована Московському патріархату. Владикою і наставником церков є благочинний Почаївської Лаври архієпископ Сергій, який підпорядковується Московському патріарху Кіріллу. Однак причин міжконфесійного конфлікту настоятелі УПЦ МП на Тернопільщині не розуміють, адже запевняють, що із Москвою своїх дій не узгоджують.



«Офіційно наша церква – Українська православна церква без ніяких додатків. Звичайно, ми маємо стосунок і до Москви, і Константинополя, і з сербською церквою, з румунською, болгарською, зі всіма», – дивується благочинний Шумського району протоієрей Михайло Костюк.

Але люди церковному керівництву не вірять. А щоб їхню церкву перевели у Київський патріархат, звернулись до Тернопільської ОДА.

«Ми, жителі села Новостав, заявляємо про перехід з єпархії Московського патріархати до Київського. Навіть зібрали 325 підписів», – розповіли прихожани.

Тож жителі села до храму приходить двічі. 0 9-тій годині – на службу Московського патріархату, о 14 – Київського. Щоправда, новостворену громаду КП до церкви поки що не впускають. Тож доводиться відправляти службу на церковному подвір‘ї.



«Нас, українців, не пустили у церкву. Просто зачинили перед нами двері на ключ. Тож довелося відправляти службу під дверима», – обурюються прихожани.

Та у настоятелів Московського патріархату своя позиція.

«Їх не можна пускати у церкву. Фактично, ці люди – розкольники. Вони соромлять наш храм», – впевнений настоятель Свято-Михайлівської парафії УПЦ МП ієрей Олександр Микутський.

«Якщо не буде примирення, а примирення я бачу, що, очевидно, вже не буде, то, мабуть, доведеться створити почерговість служб. Зараз я бачу тільки такий вихід», – прокоментував сільський голова с. Шумбар Віктор Кондратюк.

До слова, кілька днів тому прихожани херсонського храму Святої Варвари, який раніше мав стосунок до Московського патріархату, перейшли до Церкви Київського патріархату.


Див. також
На Кировоградщине московские попы захватили храм Киевского патриархата
В Донецке московские попы натравили на священника Киевского патриархата милицию и чиновников

Немає коментарів :

Дописати коментар