середу, 12 квітня 2017 р.

Вигідне православ'я. Кого фінансують вінницькі віруючі


Гроші на будівництво найбільшого храму отримує... російська фірма, якою керує українофоб, а володіє - син вінницького протоієрея

На будівництво одного з найбільших православних храмів московської церкви в Україні - у Вінниці - місцеві жителі пожертвували кілька мільйонів гривень. Левову частку цієї суми церковники планують перерахувати... російській фірмі, якою керує козак-українофоб, а володіє - син вінницького протоієрея.

На батьківщині прем'єр-міністра Гройсмана, у Вінниці, з кінця нульових місцева єпархія Української православної церкви Московського патріархату збирає пожертви на будівництво одного з найбільших храмів в Україні.

Майбутній Храм Стрітення Господнього - дітище місцевого протоієрея Сергія Виговського. Як повідомляється на сайті Релігійної громади Стрітення Господнього Української Православної Церкви Московського патріархату, проект храму батюшка придумав сам. Одна з його особливостей - число куполів. Їх буде 13, на честь 12 апостолів та Ісуса Христа. «Виконаний у візантійському стилі, цей храм буде одним з найбільших в Україні - його висота складе 37 метрів», - в описі уточнюється, що висота дзвіниці при цьому складе 60 метрів. Для порівняння - висота пам'ятника Батьківщина-Мати в Києві від п'єдесталу до вістря клинка дорівнює 62 метрам.


Вже закладено фундамент і будівля повільно зростає догори. Щоб прискорити збір коштів і хід будівництва, священики знайшли ефективний інструмент - викарбовують імена жертводавців на цеглинах храму. На сайті релігійної громади уточнюється, що будівництву храму «допомагали чим могли» - екс-мер міста Володимир Гройсман, а також екс-голова вінницького облради і голова виборчого штабу Петра Порошенка (у 2014 році на президентських виборах) Григорій Заболотний. Проте до завершення будівництва ще далеко.

Два роки тому, в травні 2014 року, святі отці озвучили приблизний кошторис будівництва - від 20 млн гривень. Тільки витрати на чорнову і облицювальну цеглу оцінювалися на рівні 4 млн гривень. На той момент цегляна кладка вже почала оперізувати фундамент.


Як з'ясував «Главком», левову частку пожертвувань, переданих українцями на будівництво храму, планує освоїти російська компанія, за якою стоять красномовні прізвища.


З відкритого судового реєстру Російської Федерації стало відомо, що через кілька місяців після оприлюднення священиками суми витрат на будівництво (в серпні 2014-го року), Релігійна громада Стрітення Господнього Української православної церкви Московського патріархату уклала угоду з фірмою «Днєпрослав» з Ярославської області (РФ) про поставки товарів в Україну (номенклатура не уточнюється). Судову тяганину, в якій розкриваються деякі деталі контракту, ініціювала російська податкова, у неї є претензії до фірми-постачальника.

З судових документів випливає, що сума угоди між Релігійною громадою Стрітення Господнього Української православної церкви і «Днєпрославом» склала 8 млн рублів (в еквіваленті - біля 3 млн гривень) - стільки УПЦ МП зобов'язалася сплатити за постачання неназваних товарів. Термін дії угоди - до 31 грудня 2015 року.


Яка сума була перерахована після закінчення терміну контракту – не відомо, проте з'ясувалося, хто стоїть за фірмою-постачальником. Так, згідно з російськими базами юридичних осіб, засновником «Днєпрослава» є Михайло Сергійович Виговський - повний тезка сина вінницького священика-будівельника храмів Сергія Виговського. Про те, що мова йде найімовірніше про сімейний підряд вказує й громадянство засновника російського «Днєпрослава»: Михайло Сергійович Виговський - українець.


На те, що син вінницького священнослужителя – бізнесмен, вказує і український реєстр юросіб. Михайло, Ілля та Никодим Виговські - сини протоієрея Сергія Виговського - є, наприклад, засновниками вінницької компанії «Рось-Вінниця», створеної п'ять років тому.

В описі своєї діяльності «Рось-Вінниця» уточнювала, що спеціалізується на виробах храмового оздоблення. Компанія постачає продукцію «в відомі духовні центри православ'я».

У коментарі «Главкому» Никодим Виговський, який в березні 2016 був висвячений в сан священика споруджуваного Храму Стрітення Господнього, відмовився уточнити, чи є Михайло Виговський його братом. «Це не має значення», - вважає він. Никодим Виговський пояснив, що знайомий з нюансами угоди і самим власником російської фірми - Михайлом Виговським, але в подробиці вдаватись не став, оскільки не знає, «яку мету переслідує «Главком» своєю публікацією». Священик не повідомив, що саме закуповується в сусідній країні, лише акцентував, що ці товари не виробляються в Україні, а «Днєпрослав» був обраний постачальником лише завдяки «низькій ціні і високій якості продукції».

Скільки вже зібрано коштів на будівництво храму завдяки пожертвам і як багато витрачено дізнатися у священика теж не вдалося.

Звертає на себе увагу персона директора російської компанії «Днєпрослав», яка постачає товари для будівництва храму в Україні. Керує фірмою Сергій Іванович Халін. Він - отаман Ярославського козачого товариства, православний блогер, яро виступає за силовий розкол і введення російських військ в Україну.

Так, в березні 2014 року, коли Росія почала анексію Криму і підготовку до захоплення Донбасу, він опублікував допис, в якому виклав ось такий план «з виходу з ситуації, що склалася»: «підтримка проросійських сил на півдні і сході. Підтримка створення там збройних загонів самооборони. Організація і координація дій з оборони територій… негайне введення військ на територію всієї лівобережної України, Новоросії та Криму».


Священик Никодим Виговський запевняє, що не погоджується з точкою зору Халіна і при особистому спілкуванні навіть говорив йому про це. Батюшка запевнив «Главком», що розуміє: в Росії люди піддаються зомбуванню, але для нього понад усе - інтереси канонічної (тобто московської) православної церкви, інтересам якої, на думку Виговського, і служить керівник російської фірми.


Немає коментарів :

Дописати коментар