четвер, 13 березня 2014 р.

Філарет розкритикував УПЦ і РПЦ за пасивну реакцію на путінську агресію і попросив єднатися

Глава Української православної церкви Київського патріархату, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет критикує Російську православну церкву та Українську православну церкву Московського патріархату за позицію з приводу агресії Росії проти України. Про це він сказав сьогодні, 13 березня, на прес-конференції в Києві.

Патріарх Філарет переконаний, що російська церква мала першою зупинити керівництво РФ.

"А вони не тільки не зупиняють, а ще й потакають. То ви, як церква, з Богом чи з земною владою? Якщо ви із земною владою, в її беззаконні, то ви не з Богом", - сказав він.

Він також висловив жаль, що УПЦ КП не може вести діалог з Російською православною церквою, оскільки патріарх Кирил відмовляється від діалогу. Але Філарет впевнений, що міжнародне православ`я може вести такий діалог.

Розкритикував він і позицію УПЦ МП: "Дивіться, як вони обережно не засуджують агресію в Криму. Весь світ засуджує, а ця церква дуже обережна". Патріарх Філарет висловив думку, що ця обережність пов`язана з тим, що УПЦ МП боїться свого керівництва.

Він нагадав, що 11 березня за участю всього єпископату відбулося засідання освяченого Архієрейського собору УПЦ Київського патріархату, де було ухвалено звернення до УПЦ МП.

"Ми глибоко розчаровані позицією Російської православної церкви і особисто її глави Патріарха Кирила, які, по суті, нічого не роблять, щоби не допустити кровопролиття. Більше того – низка представників РПЦ, включно з найближчими до патріарха Кирила особами, публічно виправдовують і схвалюють агресію проти України, називають загарбників «миротворцями». Тому відповідальність перед Богом за наслідки російської агресії проти України також лягає і на РПЦ", - йдеться у зверненні.

"Ми засмучені тим, що предстоятелі помісних православних церков, які нещодавно збиралися у резиденції Вселенського патріарха в Константинополі, у підсумковому документі зустрічі обмежилися щодо агресії Росії проти України лише загальними висловами – в той час як між двома православними народами, російським і українським, нависла загроза війни і кровопролиття", - наголошується святі отці.

Саме через це, за словами патріарха Філарета, УПЦ КП вважає, що на часі об`єднання українських церков у єдину помісну церкву.

"Якби у нас була єдина помісна православна церква, то, може, і не виникло б цієї кримської проблеми, тому що український народ був би єдиним", - вважає він.

Глава УПЦ КП зауважив, що сьогодні народ розділено і за релігійною і за територіальною ознакою.

Патріарх Філарет підкреслив, що для зміцнення духовності важливо створити єдину помісну православну церкву, щоб московське керівництво не мало ніякого впливу на неї.

Патріарх нагадав, що на сьогодні створено комісію з двох патріархатів, але реального діалогу ще не було, хоча домовленість про його початок вже є.

"Ми не хочемо, щоб питання об`єднання української церкви Московського та Київського патріархатів вирішувалось тільки на верхах, ми хочемо, щоб цей процес почався знизу", - наголосив Філарет.

Він закликав архієреїв, духовенство обох патріархатів почати діалог. Для цього було визначено три пункти для обговорення, від відповідей на які залежатиме, чи є сенс у продовженні діалогу на найвищому рівні: 
  1. "ми повинні дати відповідь, чи підтримуємо ми Українську державу від заходу та сходу, від півдня до півночі до півдня - якщо ні, то діалогу не може бути"; 
  2. "чи підтримуєте ви євроінтеграцію України, чи ні" 
  3. "ви за єдину помісну православну церкву, чи ні - якщо ні, то про що ми будемо говорити, проводити діалог ради діалогу ми не хочемо", - наголосив патріарх Філарет. 

Немає коментарів :

Дописати коментар